Nieuwsbrief

Dit is de meest recente digitale nieuwsbrief. Zelf meteen in de eigen mail ontvangen? Klik hiernaast om op te geven. Ook speciale ‘Extra edities’ kunt u hier lezen.

*|MC:SUBJECT|*

Dit is de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente te Abcoude van woensdag 25 mei 2022

 

In deze nieuwsbrief:

Jeugd: Dauwtrappen!
Dienst Hemelvaartsdag donderdag 26 mei en online
Dienst zondag Exaudi 29 mei en online
Kinderen en spiritualiteit: 1 juni 20.00 uur ’t Hoogt
Heel Abcoude Bakt 2022: 5 juni
Openstelling Dorpskerk zomerperiode

Uw kaart waard

Jeugd: Dauwtrappen

Op Hemelvaartsdag ’s morgens vroeg op donderdag 26 mei gaan de tieners dauwtrappen.
Co Gijsen, de vader van Laura, begeleidt hen in alle vroegte door de weilanden in de Winkeldijk. Er wordt  ongeveer een uur tot anderhalf uur door het land gelopen en hopelijk kunnen we genieten van een mooie zonsopkomst.Voor vertrek naar de Winkeldijk verzamelen we om 6 uur bij ‘t Hoogt en gaan met we met elkaar op de fiets naar de boerderij van de familie Gijsen. Na terugkomst staat er in ‘t Hoogt een heerlijk ontbijtje klaar.
Tieners, welkom en neem gerust een vriend of vriendin mee!

Waarom gaan we eigenlijk dauwtrappen met Hemelvaart?
Het dauwtrappen of ‘hemelvaren’ werd in de 19e eeuw gedaan omdat de dauw op het gras een zuiverende en genezende werking zou hebben. Vermoedelijk stonden mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen.

Dienst donderdag 26 mei 2022 10.00 uur Dorpskerk en online

Voorganger op deze Hemelvaartsdonderdag is zondag is ds. Henk Versluis uit Wageningen. Op deze Hemelvaartsdag is er alleen een kerkdienst de Dorpskerk. Mevrouw Margo Birkhoff van de RK-geloofsgemeenschap van de Cosmas en Damianuskerk werkt mee aan deze dienst als lector. Frits Heil is onze organist. 

Het thema van de dienst is: Jezus Overwinnaar.

De lezingen komen deze Hemelvaartsdag uit Handelingen 1: 1-14 en Openbaringen 20:11 – 21:5. De volledige liturgie vindt u hier.

De eerste collecte is bestemd voor de Plaatselijke Diaconie, en de tweede collecte is bestemd voor Fonds Klimaat Beeld en Geluid.

Dienst Zondag Exaudi 29 mei 10.00 uur en online

Zondag Exaudi is de zondag na de Hemelvaartsdag. Exaudi is Latijn voor “Hoor!” en komt hier uit Psalm 27:7, waar staat: “Hoor, Heer, hoe ik roep“. Jezus is teruggekeerd naar de Vader en wij zijn achtergebleven. Wij voelen ons een beetje alleen, verweesd. Daarom wordt deze zondag ook wel ‘Wezen-zondag genoemd.
 
Onze voorganger is mw ds. J. Sneep-Oorbeek uit Amsterdam. Op het orgel worden we begeleid door Evert Hoogenstraaten.

De eerste bijbellezing is uit Openbaring 4. De tweede bijbellezing komt uit Johannes 15:26-16:11. De volledige liturgie voor deze dienst vindt u hier.

De eerste collecte is voor de Plaatselijke Diaconie, en de tweede collecte is bestemd voor Jong Protestant.

Welkom!

Kinderen en spiritualiteit: 1 juni om 20.00 uur in ’t Hoogt

Zie je het nog, dat kinderen spiritueel zijn? We zijn vaak te druk. Of we zijn ermee verlegen. Want kinderen ervaren verwondering, intense blijdschap of diep verdriet. Wat moet je ermee?

Kinderen worden geraakt door een spinnetje of de regenboog. Maar reiken wij hun daarbij taal aan? Kinderen hebben taal nodig om hun spirituele ik te kunnen voeden.
Soms kan kerkelijke taal daarbij helpen. Maar het kan soms ook in de weg staan. Daarin kies je samen met je kind wat werkt en wat niet. Voorop staat dat je kind met spiritualiteit leert leven en dat jij je kind daarin voorbeelden laat zien.

Hierbij staat iets op het spel. Om te beginnen helpt spiritualiteit je om een evenwichtig mens te zijn. Het helpt je om niet te pesten en maakt je weerbaar tegen pestgedrag. Het helpt je om verbonden te zijn met de natuur en met andere mensen. Het helpt je om te gaan met tegenslag en teleurstelling. Spiritualiteit is een diepe vreugde waar je naar terug kan keren, telkens als het nodig is. Op deze avond geven we concrete voorbeelden en mogelijkheden. Daarmee kun jij je kind helpen bij het ontwikkelen van spiritualiteit. En het zal jezelf ook goed doen. Recent onderzoek van de joods- Amerikaanse Deborah Schein ondersteunt de inzichten van deze avond.

Welkom op deze avond!

Heel Abcoude Bakt 2022

We kijken verder vooruit. Op Eerste Pinksterdag 5 juni zal de dienst na vijf jaar weer in het teken staan van Heel Abcoude Bakt. Na een succesvolle eerste editie in 201, nemen de Abcoudenaren het weer tegen elkaar op in een heuse strijd: wie wordt de winnaar van ‘Heel Abcoude Bakt 2022’?
De door jullie zelf gemaakte taarten kunnen op 5 juni ’s morgens tussen 09.00 en 10.00 uur worden ingeleverd in de Dorpskerk. Tijdens de Pinksterdienst die ondertussen plaatsvindt, zullen de taarten worden beoordeeld door een deskundige jury.
Na de dienst, rond 11.00 uur, vindt de prijsuitreiking plaats, waarna wij allen de gemaakte taarten met een kopje koffie of thee zullen proeven op een feestelijk ingericht Kerkplein.
Inlevermoment taarten: 5 juni tussen 09.00 en 10.00 uur. Prijsuitreiking en tijd voor taart: na de dienst rond 11.00 uur.

Allemaal klaar? Bakken maar!
De winnende taart met het wapen van Abcoude gebakken door Anouk de Snoo en Sibbeliene van den Bosch uit 2017 met de deskundige jury Trudi de Snoo, Sanne Nagel en Cor Both.
De nieuwe jury wordt bekend gemaakt in de volgende nieuwsbrief!
(Foto Claartje van Andel)

 

Openstelling Dorpskerk zomerperiode
 

Na de coronaperikelen hopen we dit jaar weer de deuren van onze Dorpskerk open te stellen op de zondagmiddagen van 13.00 uur tot 16.00 uur voor dorpsgenoten en passanten.

De  openstellingen zijn op zondag 5 juni en op 12 juni.
In juli zijn de openstellingen op 3, 10, 24 en 31 juli .
In augustus op de 7e en de 14e .

Diverse organisten zullen tijdens de openstellingen hun medewerking verlenen.
Vanwege concerten is er geen openstelling op 19 en 26 juni en op 17 juli.  
Door werkzaamheden aan de centrale verwarming in de kerk zijn er in de maand augustus geen openstellingen meer na 14 augustus.
Eventuele wijzigingen zullen vermeld worden in de Nieuwsbrief.

Voor informatie: bel Henk van Kessel, tel.06 20096289

Uw kaart waard

Een kaartje sturen: altijd goed!
Weet u ook een gemeentelid dat tijdelijk of definitief is verhuisd? Die iets te vieren heeft of had? Die even steun nodig heeft? Die blij is met post? Fijn als u dit doorgeeft. Wij delen het graag in nieuwsbrief en/of Binding. Zorgen doen we met elkaar

Binding nr.3 is digitaal te lezen op onze vernieuwde website.
De ni
euwsbrief van de Protestantse Gemeente (Dorpskerk) te Abcoude wordt gemaakt door een team van enkele leden van de Protestantse Gemeente Abcoude bestaande uit Claartje van Andel, Demi Cornelissen, Frits Kutschenreuter en Imre Westerik. Ook jij/u bent van harte welkom dit team te komen versterken! Nieuws ontvangen wij graag op één van onze e-mailadressen.
De volgende nieuwsbrief – onverwachte omstandigheden daargelaten – zal verschijnen op vrijdag 3 juni a.s.
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van de Dorpskerk Abcoude. Inschrijven kan nog steeds heel gemakkelijk via het knopje NIEUWSBRIEF op onze website
Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen: uitschrijven


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Nieuwsbrief

Let op: u ontvangt een email om uw inschrijving te bevestigen. Deze mail kan in uw spambox, junkmail of ongewenste items terecht komen. Controleer dit wanneer u de bevestigingsmail niet ontvangt!

Extra Edities