Nieuwsbrief

*|MC:SUBJECT|*

Dit is de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente te Abcoude van vrijdag 23 september 2022

In deze nieuwsbrief:

Dienst zondag 25 september en online
Tieners en twintigers
Omzien en Film Zien 29 september
Persoonlijke ervaring
Voor de agenda: 6 oktober speciale ‘Uit de Tijd’
Kijken via Kerkdienstgemist
Vakantiebezoek
Uw kaart waard

Kerkdienst zondag 25 september 10.00 uur Dorpskerk en Online


Voorganger deze morgen is ds. Ole van Dongen uit Amsterdam. Op het orgel worden we begeleid door Frits Heil. In deze dienst zal het Heilig Avondmaal worden gevierd.

Ds Ole Van Dongen zegt over het thema:

“In onze bijbellezingen vandaag spreekt Amos harde woorden over rijken, en vertelt Jezus een verhaal waarin een rijke er bepaald slecht vanaf komt. Wat hebben deze woorden over rijkdom en ook over armoede ons vandaag te zeggen?”

De eerste schriftlezing is uit Amos 6: 1-10 en de tweede schriftlezing is uit Lucas 16: 19-31 . De volledige liturgie voor deze dienst vindt u hier.

De eerste collecte (in de kerk) is bestemd voor het Fonds Klimaat, Beeld en Geluid. De tweede collecte (bij het koorhek) is bestemd voor de plaatselijke diaconie.

De eerste bos bloemen gaat deze week naar mevrouw Vos. Zij is afgelopen dinsdag 75 jaar geworden. Van harte gefeliciteerd! De tweede bos bloemen is voor Marjan Both. Wij wensen haar een voorspoedig herstel toe.

Tieners en twintigersMaandag aanstaande 26 september om 19.30 is er weer tiener catechese in ’t Hoogt. Met films en spel hebben we persoonlijke gesprekken over wat er toe doet in jouw leven. De vraag wat God daarmee te maken heeft, komt dan op tafel. Daar heb je zelf ideeën over. Maar films (van Netflix) geven ook nieuwe ideeën. De bijbel gaat dan vanzelf open, want dat blijft een enorme bron van geloof en nieuwe inzichten. Welkom! Ook met iemand die nog niet eerder is geweest
 
Open Up: leven en geluk
De twintigers gespreksgroep Open Up komt ook maandag aanstaande weer bij elkaar. We gaan de bronnen van leven en geluk na. Waar put jij uit, als je keuzes maakt, als je denkt aan geluk voor jezelf en voor anderen. We hebben al wat bronnen gehad, maar er blijken er heel wat te zijn. Bronnen van geloof blijken springlevend. Wat mooi is dat. Welkom dus als je twintiger bent. Om 20.30 beginnen we. In ’t Hoogt.  
Het gesprek wordt geleid door interim-predikant Ds Pieter van Winden
 

Omzien en Film Zien donderdag 29 september

Misschien had u het al in de agenda staan, anders nu een herinnering. Op donderdag 29 september is er ’s morgens om 10.00 uur weer Omzien in ’t Hoogt, maar ’s avonds om 19.30 uur ook Film Zien.

In de laatste Binding van het begin van de vakantie staat de film al aangekondigd, De Beentjes van Sint Hilde Hildegard.
De luchtige dramafilm vertelt het verhaal over Jan. Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Zij houdt zoveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. In een poging meer ruimte te krijgen, maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. U bent  van harte uitgenodigd.

Persoonlijke ervaring

Tijdens het tellen van het collectegeld kom je als collectant weleens bijzondere munten tegen. Vooral in de zomerperiode, als mensen in het buitenland op vakantie zijn geweest, kan dat gebeuren. Maar een tijdje geleden kwam ik bij het tellen van het collectegeld verschillende muntstukken uit het gulden-tijdperk tegen. Die kunnen we helaas niet meerekenen bij het collectegeld. Maar… er was ook een gouden armbandje in de collectezak gedaan. Mijn eerste gedachte was dat iemand tijdens het geven aan de collecte dit armbandje verloren zou zijn. Navraag bij de koster, en de hulpkoster, of er ergens een departement ‘verloren voorwerpen’ is, leverde een leuk weetje op: zowel de muntstukken uit het gulden-tijdperk als het gouden armbandje kwamen tevoorschijn tijdens de recente werkzaamheden aan de vloer in de Dorpskerk. Via de collectezakken hebben deze vondsten dus hun weg gevonden naar de diaconie en college kerkrentmeesters.
Via deze nieuwsbrief doen we een poging om te achterhalen of iemand het armbandje mist dat gevonden is. Het kan er al een hele tijd gelegen hebben….


Dirk Jan Aldewereld

Ook een keer een bijzondere persoonlijke ervaring delen? Over ervaringen als vrijwilliger in of buiten de kerk? Leuk! Mail deze dan naar de scriba We kijken er naar uit!

Voor de agenda: 6 oktober speciale ‘Uit de Tijd’

De Dorpskerk, het gebouw, is het hart van Abcoude. Je kunt er niet omheen, als je in Abcoude bent. Op 6 oktober is er een avond met een spreker, Rinus van Warven. Hij spreekt over kerken, nieuwe vormen van kerk zijn en over spiritualiteit in deze tijd in Nederland. Rinus is journalist, mediamaker en predikant. Hij heeft veel ervaring met kerkvernieuwing en beweegt zich op de grens van kerk en samenleving. Wendy Meijer leidt de avond. Zij opent. Ze komt met een stelling. En ook Pieter van Winden zal met een stelling komen over het hart van Abcoude. Rinus van Warven geeft een overzicht over nieuwe vormen van kerk en religie in deze tijd. En vervolgens is er gesprek. Of je nu lid bent van een kerk of niet, dat maakt niet uit. De vraag is wat we met dat hart van Abcoude doen. Hoe kan dat het kloppend hart van Abcoude zijn (of worden)? Welkom op donderdag 6 oktober om 20 uur in de Dorpskerk. Toegang gratis.

Kijken via Kerkdienstgemist
 

Onderstaand met dank aan Dirk Jan Aldewereld  een overzicht van het aantal kijkers naar de uitzendingen van Kerkdienstgemist.nl over de maanden juni t/m augustus 2022. De speciale diensten van een uitvaart zijn niet opgenomen, alleen de zondagdiensten
 
  Rechtstreeks Opname Totaal Opmerking
5 juni 2022 24 122 146 Pinksteren
12 juni 2022 22 80 102 Cantorij
19 juni 2022 25 47 72  
26 juni 2022 22 38 60  
3 juli 2022 30 48 78  
10 juli 2022 34 54 88  
17 juli 2022 31 51 82  
24 juli 2022 27 46 73  
31 juli 2022 28 45 73  
7 augustus 2022 24 33 57  
14 augustus 2022 27 42 69  
21 augustus 2022 26 75 101  
28 augustus 2022 24 40 64  

VakantiebezoekAbdij Sion in Diepenveen
Na een opstart in 1883 op het nabijgelegen landgoed Frieschwijk zijn de monniken verhuisd naar Diepenveen. 
Eind 2015 hebben de monniken dit erfgoed doorgegeven aan stichting Nieuw Sion
De monniken zijn op Schiermonnikoog verdergegaan in een kleinschalig klooster, in alle eenvoud. Zo kunnen zij ten volle de rijkdom van de cisterciënzer traditie voortzetten.

.
Zo ging het vroeger, in ganzenpas. Net zo makkelijk, want praten deden de monniken niet. (alle foto’s Josien Dijkstra)

Mocht u ook een foto willen delen in deze nieuwsbrief? Mail deze dan naar de scriba

Uw kaart waard

Op zondag 26 september is ons gemeentelid de heer M. Blaauboer jarig. Hij wordt maar liefst 97 jaar!
Wij feliciteren hem van harte! Hij verblijft al enige tijd in Berkenstede in Diemen.
Hoewel zijn afdeling in Berkenstede ‘bloemen’ heet, zijn bloemen er verwarrend genoeg om hygiënische redenen niet welkom. Maar kaarten gelukkig wel! U kunt uw felicitatiekaart sturen naar:

De heer M. Blaauwboer
Woonzorgcentrum Berkenstede
Afdeling Bloemen 1, kamer 153
Berkenplein 300
1112 CL Diemen

Een condoleance naar de familie van ons overleden gemeente-lid mevrouw H. Steunenberg, kan worden gestuurd naar haar voormalige woonadres:

Familie Mw H. Steunenberg
Dorpszicht 54
1391 LX Abcoude

Weet u ook iemand die even steun nodig heeft? Die blij is met post? Een gemeentelid dat is verhuisd? Fijn als u dit doorgeeft. Wij delen het graag in nieuwsbrief en/of Binding. Zorgen doen we met elkaar…
Binding nr. 4  en diverse activiteiten zijn digitaal te lezen op onze vernieuwde website.
Voor de volgende Binding kunt u  kopij aanleveren. Dat kan tot maandag 26 september 12.00 uur.
De ni
euwsbrief van de Protestantse Gemeente (Dorpskerk) te Abcoude wordt gemaakt door een team van enkele leden van de Protestantse Gemeente Abcoude bestaande uit Claartje van Andel, Demi Cornelissen, Josien Dijkstra, Frits Kutschenreuter en Imre Westerik. Ook jij/u bent van harte welkom dit team te komen versterken! Nieuws ontvangen wij graag op één van onze e-mailadressen.
De volgende nieuwsbrief – onverwachte omstandigheden daargelaten – zal verschijnen op vrijdag 1 oktober a.s.
U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van de Dorpskerk Abcoude. Inschrijven kan nog steeds heel gemakkelijk via het knopje NIEUWSBRIEF op onze website
Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen: uitschrijven


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Nieuwsbrief

Let op: u ontvangt een email om uw inschrijving te bevestigen. Deze mail kan in uw spambox, junkmail of ongewenste items terecht komen. Controleer dit wanneer u de bevestigingsmail niet ontvangt!

Extra Edities