Nieuwsbrief

Dit is de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente te Abcoude van vrijdag 23 februari 2024

In deze nieuwsbrief:

Kerkdienst zondag 25 februari 10.00 uur ’t Hoogt
Deze week in de Dorpskerk
Oecumenische Gebedsdienst Mijdrecht 1-3 19.00 uur
Agenda
Een kaart waard

Gedicht voor jou

Dienst 25 februari 10.00 in ’t Hoogt Kerkplein

Voorganger deze zondag is mevr. Ds. Greetje Arnoldus-Veenstra uit Nunspeet. Muzikale begeleiding op de piano wordt verzorgd door Peter Staats. De echtgenoot van de voorganger de heer Leo Arnoldus zal ook voor muzikale omlijsting zorgen met zijn cornet. Ambtsdrager van dienst én lector is Hanny van den Bosch.

Het thema deze zondag is “Liefde is helen”. Onderweg naar Pasen lezen we hoe Jezus in Galilea rondtrekt, mensen met verschillende aandoeningen ontmoet en genezing en heling bewerkt op de weg die hij moet gaan. Het gaan van de weg van en met God is de weg die zicht geeft op de heerlijkheid en heiligheid van God. In Jezus’ weg zijn Gods goedheid, liefde en gerechtigheid openbaar geworden en wordt er al zichtbaar wat er met Pasen gaat gebeuren.”

De eerste schriftlezing is Exodus 33:18-23, daarna lezen we Lucas 8: 40-56. De volledige liturgie voor deze dienst vindt u hier.
De eerste collecte is bestemd voor de Plaatselijke Diaconie, en de tweede collecte is voor Missionair Werk.

De bloemen gaan deze week naar mevr. Annie Verkerk. Zij is afgelopen dinsdag 85 jaar geworden.Van harte gefeliciteerd!
Ook deze dienst is zoals gebruikelijk live en tevens opnieuw te beleven via kerkdienstgemist.nl.

Deze week in de Dorpskerk

Niet minder dan 47 (!) jaar zit hij in het vak. En hij vindt het nog steeds prachtig. René Bollier is de veteraan, die namens aannemer Kees Verwoerd de uitvoering van de restauratie en renovatie van de Dorpskerk Abcoude ter hand neemt. Dat doet hij samen met collega’s Gerard – 30 jaar in het vak – en Hermen – sinds een paar maanden aan boord om het vak te leren – én met de vrijwilligers uit Abcoude zelf. De sfeer is buitengewoon goed. Er wordt hard en vooral zorgvuldig gewerkt, voldoende gerust, goed geschaft en op z’n tijd ook gelachen.

‘Team Verwoerd’: van links naar rechts Gerard, Hermen en René

Voor René is het mooiste, meest ambachtelijke deel van het werk begonnen. Het (terug) leggen van de monumentale natuurstenen tegels. Stuk voor stuk, met ruwe onderkanten die behoorlijk van dikte kunnen verschillen. Precies op de plek waar ze al honderden jaren hebben gelegen. Op speciale mortel als ondergrond en met hechtmortel aan de onderkant van de tegel. De ondergrond brengt hij zelf op de benodigde dikte; per tegel beoordeelt hij hoe deze ligt op de mortel en zo nodig past hij die ondergrond nog even aan, voordat hij de tegel insmeert en vastlegt. Een paar jaar geleden heeft hij zo de immense vloeren van de hervormde kerken in Tholen en Oud Vossemeer aangepakt. Een veelvoud van de tegels in Abcoude. Dit is handwerk, dat het oog en het gevoel van een ervaren meester vraagt. En René is zo’n meester. Kritisch ook. Zo heeft hij de eerste levering van het voegsel voor tussen de tegels afgekeurd. Te licht. Dat past niet bij de overwegend donker gekleurde natuursteen. Een nieuw mengsel is onderweg. Onze vrijwilligers gaan de voegen voor zeg twee derde opvullen, waarna René het mag afronden en de voegen volledig laat aansluiten bij de bovenkant van de tegels. Wie dit zo ziet gebeuren, loopt nooit meer even nonchalant over een monumentale kerkvloer; en zeker niet over die van onze eigen Dorpskerk…

Werk in uitvoering, tegel voor tegel.
Foto’s: Vincent Pijpers / Nico Hennipman

Na de kerkdienst van zondag 25 februari aanstaande in ’t Hoogt is er gelegenheid voor de dan aanwezige gemeenteleden om de vorderingen van het werk weer even met eigen ogen te aanschouwen.

Zoals eerder gemeld wordt voor de viering van Pasen op 31 maart het koor van de Dorpskerk eenmalig ingericht en wordt een veilige toegang gecreëerd vanaf de zuidelijke ingang. De wekelijkse kerkdiensten worden daarna nog een maand in ’t Hoogt gehouden. Begin mei kan alles worden afgerond, waarna al het meubilair weer op z’n vertrouwde plaats kan worden gebracht en een grote schoonmaak volgt om de Dorpskerk helemaal spic en span in gebruik te kunnen nemen. Met Pinksteren gaan de deuren dan feestelijk open voor onze kerkelijke gemeente én het dorp.

Vergeet niet om op onze actueel bijgehouden website de laatste foto’s te bekijken, de nieuwste staan vooraan op de homepage. Bovendien heeft RTV Ronde Venen een mooie reportage gemaakt over de eerste weken van de restauratie.
Klik hier om deze terug te kijken, vanaf minuut 14.44.

Oecumenische Gebedsdienst Mijdrecht

Veel mensen zoeken naar manieren om te bidden voor vrede. De beelden uit Israël, Gaza en Oekraïne en vele andere plekken in de wereld zijn hartverscheurend. Het kan soms zo machteloos voelen, Bidden is een manier om er mee om te gaan.

Oecumenische Wereldgebedsdag vrijdag 1 maart 2024.

Plaats: De Rank, Pr. Bernhardlaan 2, Mijdrecht . Aanvang:19.00 uur

Muziek: Huisorkest Vos.

Namens het IKO nodigen wij u gaarne uit voor deze viering. De liturgie wordt afgewisseld met het zingen van liederen, muziek, gebeden, schriftlezing, overdenking en verhalen van vrouwen uit het betreffende land.

Elk jaar wordt in een ander land de viering voorbereid. Dit jaar door christen vrouwen uit Palestina. Deze viering is gemaakt vòòr de inval van Hamas in Israël op 7 oktober 2023

Het thema is “Ik smeek u…….verdraag elkaar in liefde”, gebaseerd op Efeziéers 4: 1-7.

kosten liturgieboekje € 1,00

Na afloop is er koffie en thee.

Doet u ook me? U bent van harte welkom namens het plaatselijk comité: Carla den Boer, Jeanette Kooij, Trijnie Korver, Els van Nieuwmegen, Willie de Pater en Anita Vos

Agenda

* Vrijdag 1-3-2024 Mijdrecht De Rank 19.00 uur Wereldgebedsdag
* Maandag 04-03-24 ’t Hoogt Film Zien.
* Zaterdag 09-03-24 Netwerkdag pionieren Utrecht
* Zaterdag 23-03-24 Kerkplein Duurzaam Denken Duurzaam Doen markt


Een kaart waardWeet u of jij ook iemand die om welke reden dan ook een kaart waard is?
Die blij is met een extra groet? Laat het weten aan onze redactie!
We nemen naam en adres graag op in deze wekelijkse brief. Stuur ons gewoon een mailtje.

Gedicht voor jou

Ziet u een mooi gedicht, of misschien schrijft u zelf wel gedichten, deel het hier in de nieuwsbrief! Stuur ons gewoon een mailtje.
De meest recente Binding te lezen op onze website,  Deze Binding is al bezorgd bij onze leden.
Nieuws voor de nieuwsbrief van de week graag zo vroeg mogelijk en uiterlijk vrijdagmorgen voor 12.00 uur indien bestemd voor de nieuwsbrief van die week.


Deze nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente (Dorpskerk) te Abcoude wordt gemaakt door een team van enkele leden van de Protestantse Gemeente Abcoude, bestaande uit Claartje van Andel, ds. Aarnoud van der Deijl, Josien Dijkstra, Frits Kutschenreuter en Imre Westerik. Vind jij / vindt u het leuk om ook af en toe mee te werken, natuurlijk van harte welkom! Dat geldt ook voor kopij.

Let op: de eerstvolgende nieuwsbrief – onverwachte omstandigheden daargelaten – zal verschijnen op vrijdag 1 maart 2024.

U/jij ontvangt deze mail omdat u/jij zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van de Dorpskerk Abcoude. Inschrijven kan nog steeds heel gemakkelijk via het knopje NIEUWSBRIEF op onze website
Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen: uitschrijven


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Nieuwsbrief

Let op: u ontvangt een email om uw inschrijving te bevestigen. Deze mail kan in uw spambox, junkmail of ongewenste items terecht komen. Controleer dit wanneer u de bevestigingsmail niet ontvangt!

Extra Edities