Nieuwsbrief

Daar komt hij weer: de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente te Abcoude van vrijdag 17 mei 2024

In deze nieuwsbrief:

Feestelijke Pinksterdienst 10 uur in Dorpskerk
Openingsfeest Dorpskerk
Nog één keer: deze week in de Dorpskerk
Agenda
Een kaart waard

Gedicht voor jou

Zondag 19 mei 10 uur DORPSKERK PINKSTERDIENST


Groot feest op deze Pinksterdag! Na een grootse verbouwing en renovatie kunnen we weer kerken in onze prachtige, historische kerk.
De voorganger is ds Aarnoud van der Deijl. Muzikale begeleiding op het orgel wordt verzorgd door Arjen Noordzij uit Hoofddorp en door de cantorij olv Else Sterk. Gera Hoorweg is ouderling van dienst en lector. Er is kindernevendiesnst onder leiding van Gerda Kool en Annelies Vellekoop.

Pinksteren is onder andere het feest waarop je viert dat de mooiste dingen in het leven je gegeven worden. Van oorsprong was het een oogstfeest – de eerste oogst werd binnengehaald. In de joodse traditie werd er met Pinksteren gevierd dat de Thora geschonken werd als een soort grondwet voor het goede leven. Een verhaal dat in de synagoge vaak wordt gelezen met Pinksteren, is het verhaal van de inname van Jericho. Ook wij gaan dat lezen. Jericho valt niet door militaire macht, maar door muziek en door een processie. Een vreemde strategie, niet waar? Maar het gaat ook niet om stenen muren, maar om de muren die wij zo vaak om ons hart heen bouwen of tussen ons in als mensen. Om die muren te laten vallen heb je geen gebalde vuisten of graaiende handen nodig – juist niet – maar een geopende hand om te ontvangen wat je geschonken krijgt. Daarover gaat het zondag.
De labyrinten in oude kathedralen zijn geïnspireerd op het verhaal van Jericho. Na de dienst is er – voor wie dat wil – de mogelijkheid om te ervaren wat het lopen van een labyrint met je doet
De eerste schriftlezing is uit Jozua 6:1-10 de tweede schriftlezing is uit Handelingen 2:1-11. De volledige liturgie voor deze dienst vindt u hier

De eerste collecte is bestemd voor de plaatselijke diaconie, en de tweede collecte is bestemd voor missionair werk.

Eén bos bloemen gaat deze week naar mevr Jeannette Noback – zij is afgelopen woensdag 75 jaar geworden. Van harte gefeliciteerd. De tweede bos gaat naar de familie Hennipman – we wensen de familie veel sterkte toe.

Openingsfeest in de Dorpskerk Pinksterzondag 19 mei:
geschenk aan het dorp en volgende generaties

Eindelijk is het zover: na een zorgvuldige restauratie en renovatie is de Dorpskerk klaar voor het dorp en voor volgende generaties.
Feest! Mis het niet!

En laat ook je buren, vrienden en straatgenoten meegenieten op het Pinkster-heropeningsfeest in de Dorpskerk. Sta om uiterlijk 9.55 uur op het Kerkplein voor een officieel momentje. Dan begint het feest ’s morgens voor de Pinksterdienst al met een muzikaal onthaal van de Abcouder Harmonie en Drumband in de kerk. Een mooie Pinksterdienst volgt. Daarna is er voor elk wat wils, met uiteindelijk een slotoptreden van Marije Zwaard en band. Wat renovatieteam Verwoerd en de vele vrijwilligers hebben gedaan, betekent een geschenk aan het dorp en aan de volgende generaties.

De Dorpskerk middenin het dorp (Foto: met dank aan Coup)

Het programma-overzicht:

9.55 uur Overhandigen sleutel door een vertegenwoordiger van het bouwteam aan vertegenwoordiger kerkbestuur en gebruikers Dorpskerk
10.00 Muzikaal onthaal Abcouder Harmonie en drumband in de Dorpskerk
met koffie/thee
10.30 Feestelijke Pinksterdienst mmv Ds Aarnoud van der Deijl en cantorij o.l.v. Else Sterk
Voor de kinderen: onder leiding vogels kleuren/tekenen in de kerk
11.30 Ontmoeting met koffie/thee/limonade/lekkers
12.00 Laatste nieuws: toespraak burgemeester Maarten Divendal
(De burgemeester dacht dit weekend weg te zijn en had wethouder Anja Vijselaar gevraagd hem te vervangen, maar de plannen wijzigden en daarom vond hij het fijn om toch zelf aanwezig te zijn)
12.30 Activiteiten-carrousel met voor elk wat wils
*Speurtocht voor kids buiten
Doorlopend in Dorpskerk:
* labyrint
* dia/foto presentatie
* vogels kleuren/tekenen voor iedereen
* rondleidingen met uitleg kerk
* uitleg orgel
* lunch met broodjes en drinken
* Beklimmen kerktoren
(onder voorbehoud, dit is alleen mogelijk bij max. windkracht 4)
13.00 Muzikaal optreden Marije Zwaard met band
14.00 uur Slot

Nog één keer: deze week in de Dorpskerk

Schoon, schoner, schoonst. Tot in de kleinste details zijn de onvermoeibare vrijwilligers doorgegaan om de Dorpskerk er op z’n pinksterbest uit te laten zien, klaar voor de officiële heropening komende zondag in aanwezigheid van een brede schakering aan dorpsgenoten. Familie, vrienden, buren, bekenden, wie ook maar vanaf zondag de Dorpskerk Abcoude binnengaat, treft een prachtig gerestaureerde vloer en een deels onzichtbare, maar duurzame en functioneel sterk verbeterde verwarming aan. Plus een gerestaureerde preekstoel, bijgewerkt koorhek en een gerestaureerde trap bij de zuidingang. En alles gereinigd tot in de kleinste kiertjes. Geweldig voor de kerkgemeenschap én voor de vele culturele en maatschappelijke gebruikers, voor wie de deuren wijd open blijven staan. 
Met de vrijwilligers vindt uiteraard nog een evaluatie plaats, met de blik voorwaarts gericht. 
Daarmee eindigt deze rubriek, met een warme groet aan alle lezers. 


Detail: de houten knopjes zijn ook weer terug

Jan slaat de spijker op z’n kop

De betere brandstof: rabarbercake van Jolanda
Foto’s: Jolanda Gijsen

Meer foto’s en filmpjes zien? Bezoek onze website www.dorpskerkabcoude.nl  

Agenda


* Zondag 19 mei Pinksteren, feestelijke HEROPENING DORPSKERK, van 9.45 uur – 14.00 uur, voor jong en oud, met onder meer bruisend optreden Abcouder Harmonie en Drumband, inclusief Pinksterdienst, met rondleidingen en verhalen, voor het hele dorp,
Zie ook boven en bekijk ook vooral onze website met de vele verbouwingsfoto’s. Ook als interessante doorlopende dia-presentatie in de kerk te zien.
Het feestprogramma op een kleurrijke flyer circuleert ook rond in het dorp bij De Groene Venen.
* dinsdag 21 mei Pauluskerk Breukelen 20.00 uur over liturgie met Sytze de Vries en Diederik Bos, thema ‘Vleugels van de hoop’. Welkom
* zaterdag 25 mei Korenfestival in Dorpskerk Abcoude, van 10.00 – 17.00 uur, gratis toegang, opening door Trijntje Oosterhuis.
* zondag 26 mei “Ode aan Schubert” in Dorpskerk Abcoude om 15.00 uur, ten gehore gebracht door Schubert-virtuoos pianist Tobias Borsboom. Inloop vanaf 14.15 uur kaarten via Abcoude-Baambrugge Concerten
* Vrijdag 7 juni vanaf 20.30 uur Open Café Dorpskerk in ’t Hoogt
* Maandag 10 juni vanaf 17.30 uur Filmzien Bienvenue chez les Ch’tis, Vanwege het slot van dit seizoen een langere gezellige avond met eerst een drankje en heerlijk eten van het buffet voor we de film gaan kijken. Deze keer geldt een vaste entreeprijs van €20,- voor alles, graag ter plekke te voldoen.

Een kaart waard
Marry Willig heeft door een vervelende val haar pols gebroken en is nu nièt blij met bloemen, maar wel blij met belangstelling.
Stuur dus een kaartje naar

Mw Marry Willig
Gein Zuid 17
1391 GT Abcoude

Weet u of jij ook iemand die om welke reden dan ook een kaart waard is?
Laat het weten aan onze redactie. We nemen naam en adres graag op in deze wekelijkse brief. Schiet iemand van ons aan, of stuur gewoon een mailtje.


Gedicht voor jou


Hotel de Hoop
 
Hang je gelijk maar aan de kapstok
Het heeft je toch nooit goed gestaan
En wees niet bang dat je voor schut loopt
Want niemand heeft hier die jas aan

Hallo hart op slot meneren
En open boek mevrouwen
Goed dat u er bent

Hallo vluchtelingenstromen
En eigen villabouwers
Hier is altijd plek

Refrein:
Welkom in Hotel De Hoop
Presidenten op de slaapzaal
Zwervers in de suites
En samen dansen in de balzaal
Welkom in Hotel De Hoop
Voor vermoeiden en belasten
We zijn een bonte verzameling van vreemden
Maar onze waard kent al zijn gasten

Dit is de omgekeerde wereld
Hier heb je niets aan geld en goed
Hier staat een tafel van gelijkheid
Je bent hier meer dan wat je doet

Hallo strafbladspecialisten
En binnen de lijntjes mensen
Hier brandt altijd licht

Hallo pluk de dag personen
En al zo lang liefde wensers
Deze deur gaat nooit meer dicht, refrein

En er is ook een zaal voor zelfverwijt
Maar die heeft alleen een sluitingstijd
Anders blijft iedereen daar zo lang hangen

En uit een oude grammofoon
Klinken liedjes van verlossing
Door de gangen (Amazing grace, how sweet the sound) refrein

Matthijn Buwalda – dit lied is hier te beluisteren

Ziet u een mooi gedicht, of misschien schrijft u zelf wel gedichten, deel het dan hier in de nieuwsbrief! Stuur ons gewoon een mailtje.
Ook de meest recente Binding is nu alweer te lezen op onze website,  Bij gemeenteleden wordt deze binnenkort bezorgd.
Nieuws voor de nieuwsbrief van de week graag zo vroeg mogelijk en uiterlijk vrijdagmorgen voor 12.00 uur indien bestemd voor de nieuwsbrief van die week.  De eerstvolgende nieuwsbrief- onverwachte omstandigheden  daargelaten-  zal vlak voor de opening van onze gerestaureerde en gerenoveerde Dorpskerk verschijnen vrijdag 17 mei 2024. 


Deze nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente (Dorpskerk) te Abcoude wordt gemaakt door een team van enkele leden van de Protestantse Gemeente Abcoude, bestaande uit Claartje van Andel, ds Aarnoud van der Deijl, Josien Dijkstra, Frits Kutschenreuter en Imre Westerik. Vind jij / vindt u het leuk om ook af en toe mee te werken, altijd van harte welkom! .
U/jij ontvangt deze mail omdat u/jij zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van de Dorpskerk Abcoude. Inschrijven kan nog steeds heel gemakkelijk via het knopje NIEUWSBRIEF op onze website
Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen: uitschrijven


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Nieuwsbrief

Let op: u ontvangt een email om uw inschrijving te bevestigen. Deze mail kan in uw spambox, junkmail of ongewenste items terecht komen. Controleer dit wanneer u de bevestigingsmail niet ontvangt!

Extra Edities