Nieuwsbrief

Dit is de Nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente te Abcoude van vrijdag 26 april 2024

In deze nieuwsbrief:

Kerkdienst zondag 28 april 10.00 uur in ’t Hoogt
Deze week in de Dorpskerk
Uit de Tijd
Agenda
Een kaart waard

Gedicht voor jou

Zondag 28 april 10 uur ’t Hoogt Kerkplein


Aanstaande zondag mag ik, Aarnoud van der Deijl. zelf weer voorgaan. Wilco Gijzen begeleidt ons op de piano; kerkenraadslid van dienst is Hanny van den Bosch en lector is Caroline Nagel.
Deze zondag heeft weer een prachtige naam, namelijk zondag ‘cantate’ (zing!) Willem Barnard vergeleek zondag jubilate (vorige week) en zondag cantate – de twee feestelijke zondagen halverwege Pasen en Pinksteren – met een paal die de lijn tussen de twee feestdagen hoog moeten houden.
We lezen Psalm 1 en Johannes 15:1-8, twee teksten die beide gaan over verbondenheid. In Psalm 1 wordt verbondenheid gesymboliseerd met een boom die bij een bron staat en in Johannes 15 met een rank die alleen vrucht kan dragen als hij verbonden is met de wijnstok. In een wereld die hopt en shopt is het heilzaam dat we erop worden gewezen dat gelovigen – om met Sytze de Vries te spreken – ‘blijvertjes’ zijn – mensen die de rust en de trouw opbrengen om zich te verbinden met elkaar, met de omgeving, met God. Daarover gaat het zondag.
Wat is er mooier dan op zo’n zondag ook de Tafel van de Heer te vieren? Om op die manier te ervaren wat Jezus zegt: ‘Blijf in mij, dan blijf ik in jou’. De kunst van het blijven.


De volledige liturgie staat hier.
De eerste collecte is voor de plaatselijke diaconie, de tweede is voor kerk en eredienst.

De bloemen gaan deze week naar de heer Bram Valenkamp – we wensen hem een al geheel herstel toe. De tweede bos gaat naar mevrouw Hansje Zijlstra – we wensen haar haar veel sterkte toe.

Deze week in de Dorpskerk

De onderstaande tekst is geschreven tussen de feestelijke bijeenkomst op 24 april en het overlijden van Nico Hennipman een dag later. Het is verdrietig, maar op een vreemde manier ook mooi, dat de grote man achter de verbouwing op de afronding van zijn project lijkt te hebben gewacht. De klus van onze ‘kathedralenbouwer’ zat erop. Anderen kunnen nu de vruchten plukken van zijn werk en het voortzetten. We gedenken Nico hierbij in dankbaarheid en liefde. Meer nieuws over de uitvaart later in een speciale nieuwsbrief.
Aarnoud van der Deijl


De laatste loodjes wegen zeker nog wat. Het collectief van ambachtelijke beroepskrachten en vaardige vrijwilligers dat in de afgelopen vier maanden de restauratie en verduurzaming van de Dorpskerk heeft uitgevoerd is zich daar bewust van en zal de komende periode niet verzaken om de puntjes op de i te zetten. 
En toch is er al een klein bescheiden feestje gevierd. Op woensdagmiddag zijn de harde werkers, die in de gelegenheid waren, bijeengekomen in het koor om samen stil te staan bij het fraaie resultaat van alle inzet tot op heden. Binnen planning, binnen budget en veelbelovend voor een verder duurzaam gebruik van de monumentale kerk. 

Gebak voor de harde werkers

Namens de Kerkenraad en het College van Kerkrentmeesters prees Nick de Snoo de kracht van het collectief en de wijze waarop er intensief en harmonieus is samengewerkt. Individuele prestaties wilde Nick in dit kader dan ook niet noemen met één voor eenieder volstrekt logische uitzondering. Projectleider Nico Hennipman heeft als (meer dan) fulltime vrijwilliger met zijn enorme vakkennis en buitengewone gedrevenheid alles tot achter de komma nauwkeurig in gang gezet en is het geheel uiterst zorgvuldig blijven coördineren tot hij geveld werd door serieuze gezondheidsklachten. Vanaf dat moment heeft het team de plotselinge absentie van Nico sterk en loyaal opgevangen. 
In deze geest gaf Nick aan Tineke Hennipman het eerste exemplaar van de hortensia’s, die alle harde werkers als dank voor hun inzet uitgereikt kregen. Symbolisch voor de beoogde bloei van het gebruik van de gerestaureerde Dorpskerk. 

Nico Hennipman via Tineke in het zonnetje gezet 

En na dit alles gaat de blik vooruit naar de feestelijke heropening voor het hele dorp op Pinksteren, zondag 19 mei – zegt het voort! Daarvoor zijn de nodige schoonmaakwerkzaamheden gepland, een lijst van 33 acties om precies te zijn. Meehelpen? Meld je bij Jolanda Gijsen of Johan Griffioen. 


Hortensia’s voor de harde werkers

Tekst: Vincent Pijpers. Foto’s: Claartje van Andel Meer foto’s en filmpjes zien? Bezoek onze website www.dorpskerkabcoude.nl.

Uit de Tijd: Mantrazang met Emily


Donderdag 16 mei 2024  is er weer een Uit de Tijd-avond. Zoals altijd is het aanbod divers en nu zullen er mantra’s gezongen worden!
Wat is een mantra? Een mantra is vaak een gedicht of woord dat tussen een gebed en een spreuk met magisch effect zit. De mantra’s worden herhaald (gechant) als een continue recitatie.
Mantra’s worden vaak gebruikt om je aandacht te focussen. We hebben allemaal last van stress en piekeren, en mantra’s zijn een ideale manier om op een positieve manier je gedachten ergens op te richten. Het lijkt op mediteren, maar het draait dus vooral om de helende werking van de klanken.
Het maakt niet uit of je kunt zingen of niet, iedereen kan meedoen met mantrazang!

Op deze mooie donderdagavond nodigen we je graag uit op een heerlijke reis met jouw stem samen met Emily van Stembeleving te maken. Emily begeleidt al zo’n 10 jaar mantra-bijeenkomsten waarbij zij op harmonium, gitaar of trom ook Heartsongs ten gehore zal brengen. De traditionele mantra komt voor velen uit India, terwijl de heartsongs over de hele wereld vandaan kunnen komen. We zingen de mantra’s en heartsongs van verschillende tradities; India, Native American songs, Sanskriet mantra’s, Afrikaanse en Nederlandse Heartsongs. 

Deze avond belooft (weer) een mooie avond te worden!
Wil je er bij zijn, meld je dan hieronder aan.

16 mei 2024
Locatie: Centrum ‘t Hoogt, Kerkplein 32 in Abcoude
Koffie en thee staat klaar vanaf 19.30, de mantrazang begint 20.00 uur.
Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd (cash of via QR-code)
 

Agenda

* Donderdag 16 mei 20.00 uur in ’t Hoogt: Uit de Tijd – mantra zingen met 
* Zondag 19 mei Pinksteren, feestelijke HER-OPENING DORPSKERK, nadere info volgt

 

Een kaart waard



Weet u of jij ook iemand die om welke reden dan ook een kaart waard is?
Die blij is met een extra groet? Laat het weten aan onze redactie!
We nemen naam en adres graag op in deze wekelijkse brief. Schiet iemand van ons aan, of stuur gewoon een mailtje.

Gedicht voor jou

In plaats van een gedicht dit keer een stukje proza. Nu onze Abcoudense kathedraal bijna klaar is, citeer ik graag een mooi stukje uit de roman Nachttrein naar Lissabon, van Pascal Mercier:

“Ik wil niet in een wereld zonder kathedralen leven. Ik heb hun schoonheid en verhevenheid nodig. Ik heb ze nodig als verzet tegen de platvloersheid van de wereld. Ik wil opkijken naar de stralende kerkramen en me laten verblinden door hun betoverende kleuren. Ik heb hun glans nodig, hun gebiedend zwijgen. Die heb ik nodig als verzet tegen de smerige eenheidskleur van uniformen. Ik wil mijzelf hullen in de bittere kou die in de kerken hangt. Ik heb hun gebiedend zwijgen nodig. Ik heb het nodig als verzet tegen het gebral van de kazernes en het stompzinnige gezwets van de meelopers. Ik wil het bruisende geluid van het orgel horen, die stortvloed van bovenaardse klanken. Ik heb die klanken nodig als verzet tegen de schelle lachwekkendheid van marsmuziek. Ik houd van biddende mensen. Ik heb hun aanblik nodig. Ik heb dit nodig als verzet tegen het verraderlijke gif van de oppervlakkigheid en de stompzinnigheid. Ik wil de machtige woorden van de bijbel lezen. Ik heb de magische kracht van hun poëzie nodig. Ik heb ze nodig als verzet tegen de verwaarlozing van de taal en de dictatuur van de leuzen. Een wereld zonder die dingen zou een wereld zijn waarin ik niet meer wil leven.” (p. 163) 

Ziet u een mooi gedicht, of misschien schrijft u zelf wel gedichten, deel het dan hier in de nieuwsbrief! Stuur ons gewoon een mailtje.
De meest recente Binding is nu alweer te lezen op onze website,  Bij gemeenteleden is deze bezorgd. Kopij voor de v0lgende Binding graag uiterlijk aanleveren op 6 mei 12.00 uur bij de redactie.
Nieuws voor de nieuwsbrief van de week graag zo vroeg mogelijk en uiterlijk vrijdagmorgen voor 12.00 uur indien bestemd voor de nieuwsbrief van die week.

Deze nieuwsbrief van de Protestantse Gemeente (Dorpskerk) te Abcoude wordt gemaakt door een team van enkele leden van de Protestantse Gemeente Abcoude, bestaande uit Claartje van Andel, ds Aarnoud van der Deijl, Josien Dijkstra, Frits Kutschenreuter en Imre Westerik. Vind jij / vindt u het leuk om ook af en toe mee te werken, natuurlijk van harte welkom! Dat geldt ook voor kopij.
De eerstvolgende nieuwsbrief – onverwachte omstandigheden daargelaten – zal verschijnen op vrijdag 26 april 2024.

U/jij ontvangt deze mail omdat u/jij zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van de Dorpskerk Abcoude. Inschrijven kan nog steeds heel gemakkelijk via het knopje NIEUWSBRIEF op onze website
Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen: uitschrijven






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
Nieuwsbrief

Let op: u ontvangt een email om uw inschrijving te bevestigen. Deze mail kan in uw spambox, junkmail of ongewenste items terecht komen. Controleer dit wanneer u de bevestigingsmail niet ontvangt!

Extra Edities